Doorgaan naar hoofdcontent

Art 68 Grondwet: Waarom legt Rutte geen verantwoording af?


Afschaffing van de dividendbelasting.

Toen ik Mark Rutte zijn antwoord op de vragen van Jesee Klaver hoorde: "dat gaan we niet doen, voorzitter", werd ik toch even boos. Niet om de maatregel zelf, maar om het onbegrensd gestreelde ego van onze minister-president. Dat volgens de visies van de partijen die geformeerd hebben dit een verstandige maatregel is, daar heb ik best vertrouwen in.
Maar dat er vervolgens geen enekele legitimatie tegenover staat dat raakt het demos (grieks:'het volk') rechtstreeks in het hart.

Onze democratie is gestoeld op de trias politica, de drie-eenheid die niet alleen zorgt voor een machtsverdeling, maar daarbovenop ook verantwoording tussen die machten in het leven roept of meestal zelfs afdwingt.
Zo bestaat ook in elke bestuurslaag een wetteijk vastgelegde bevoegdheid om elkaar tot verantwoording te roepen. De Eerste Kamer controleert de Tweede Kamer en de gemeenteraad controleert het college van B&W. Ook bij provincies en in de EU bestaan deze constructies.
Als beschermende maatregel is tevens in de wet gesteld dat: "een lid van het controlerende orgaan moet vrij van last kunnen spreken in zijn rol als zodanig".
Hij kan ter verantwoording woden geroepen door elk Kamerlid en vervolgens ook door de eerste Eerste Kamer. En dan moet hij inlichtingen veschaffen. Toch gebeurde dat niet, want mijns inziens zwaar genoeg weegt om Rutte persoonlijk tot verantwoording te roepen. Desnoods ontbiedt Zijne Majesteit Willem-Alexander hem op het paleis.

Art 68 van de Grondwet zegt; 'De ministers en de staatssecretarissen geven de kamers elk afzonderlijk en in verenigde vergadering mondeling of schriftelijk de door een of meer leden verlangde inlichtingen waarvan het verstrekken niet in strijd is met het belang van de staat.'

Er spelen aantal democratische problemen.

Ten eerste kiest Rutte voor het achterhouden van de informatie waar Jesse Klaver om vraagt. Daarmee kiest hij ervoor niet aan de inlichtingenplicht te voldoen zoals art 68 van de Grondhem hem verplicht. Nu kan dat, als de informatie die hij achterhoudt niet openbaar gemaakt mag worden in het belang van de staat.

Hier ontstaat het volgende probleem. Mark Rutte kiest er vervolgens voor ook niet te verklaren wáárom hij de inlichtingenplicht verzaakt en legt daarmee weer geen enkele verantwoording af naar de Kamerleden.
Nu moet er via allerlei media-uitlatingen druppelsgewijs informatie naar buiten komen en wordt zo langzaam iedereeen weer gesust. Men zal zien dat vervolgens de voorgenomen plannen gewoon doorgaan.

"Wie is de baas in Nederland", was een terechte vraag die gesteld werd in een tv-programma. In ieder geval niet de burger.

Mark Rutte daarentegen voelt het dictatorschap tot in het dipst vn ijn vezels. I

Ik pik dit niet meer, voorl niet na zo'n lange schimmige formatieperiode. Na de uitlatingen van dhr. Buma over het aanstaande referendum voelde ik me al compleet gepasseerd als burger en zojuist gaf Mark Rutte mij de kracht om hier actie tegen te ondernemen. IK wil Kamerleden en partijen oproepen zich te verenigen en een motie van wantrouwen in te dienen tegen Mark Rutte.
Alleen zo kan mijn vertrouwen in onze regering en landelijk bestuur nog worden hetsteld.
Ik wil vanuit de burger een oproep doen, verenigt u nu en laat dit signaal keihard deze gekte doorbreken.

Demos heeft gesproken.


Morgen meer...

Populaire posts van deze blog

5 Websites waar je wel even zoet mee bent!