Doorgaan naar hoofdcontent

BOWSER update: Het VST framework

Steinberg (Cubase) ontwikkelde het VST framework als universele oplossing.



Wat is een VST-plugin?

 

In de breedste zin van het woord is de VST plugin een audio proces verwerker.

Een VST plugin is geen stand-alone applicatie en kan niet werken zonder een omhulsel, de host-applicatie
Deze host verwerkt de audio signalen en maakt eigenlijk gebruik van het proces dat de VST plugin levert, zonder dat deze daar directe invloed op uitoefent.  Waarom dit belangrijk is wordt hieronder uitgelegd.

Werking VST

Simpel gezegd krijgt de vst-plugin een audio signaal toegestuurd, de vst past daar een proces (effect/generator) op toe en stuurt het audiosignaal weer terug naar de host-app. Om zijn taken te kunnen uitvoeren maakt een vst plugin gebruik van de processor(s) van de computer,hierdoor is het niet nodig specifieke audiohardware toe te wijzen om een audiosignaal met vst te verwerken.
Voor de host is de vst een soort 'black box'. Ongeacht wat er in de vst zelf gebeurt krijgt de host altijd een  mono/stereo signaal + een aantal vooraf bepaalde parameters als return van de vst.

Dataverwerking of audioverwerking?

Het audio signaal wordt door de vst afgebroken in een aantal series van kleinere blokken die na bewerking vervolgens weer terug naar de host gestuurd worden. Aan de applicatie-zijde van de vst wordt het audiosignaal terug opgebouwd om gemixt te worden of nog verder verwerkt.
Het is dus van belang te onderscheiden welk datatype wanneer van toepassing is. Een DAW verwerkt alleen audiosignalen, de VST ontvangt en stuurt dus een audiosignaal. Terwijl er binnenin de VST  dataverwerking plaats vind,  het audiosignaal is eerst omgezet in code en dus niet meer waarneembaar als geluid. Deze code wordt bewerkt door de plugin die op dat moment geladen is in  VST framework.

  • Het vst protocol behoudt naast het audiosignaal ook alle metagegevens, zoals parameters en andere instellingen.
  • De host ontvangt geen gegevens over het interne proces van de vst en weet dus ook niet of het laatste stuk signaal wel goed verwerkt is of niet.
  • het vst platform is universeel bruikbaar in bijna elke DAW, maar voor de overdracht van het signaal is een  DAW-specifiek stukje software nodig. Een veelgebruikte oplossing is ASIO4ALL, dat in de meeste software ondersteund wordt. 
  • Steinberg biedt de volgende ontwikkeltools aan.

    VST 3.6.8 Audio Plug-Ins SDK  (zip, 71.1 MB)
    VST Module Architecture SDK (zip, 0.35 MB)
    ASIO SDK (zip, 0.40 MB)
Met deze softwarekits moet je in staat zijn een volledig functionele vst applicatie te bouwen.
Heb je interesse in de technische details of wil je gewoon nog meer weten.

Volg dan de Bowser.vst build op Github of draag zelf een steentje bij als je dat kan en wil.
Eeuwige roem ligt voor het oprapen! 


Klik op het plaatje hieronder om naar Github te gaan.


Github





    Populaire posts van deze blog

    5 Websites waar je wel even zoet mee bent!